Gastroodpady – Výzkum efektivních metod jejich využití
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost,
APLIKACE – VÝZVA VII.
Způsobilé výdaje:
7 387 861,00 Kč
Dotace:
5 171 502,70 Kč (70%)

Projekt se bude zabývat výzkumem komerčního potenciálu inovativního nakládání s odpady z potravin a především hotového jídla z domácností a z restauračních zařízení. V rámci projektu bude prováděn aplikovaný výzkum inovativních postupů k vyššímu a efektivnějšímu využití gastroodpadu.
Hlavní cíle projektu:
- Zmapování současného stavu nakládání s gastroodpadem (legislativní podmínky, množství odpadu a stávající způsoby jeho využívání),
- Zjištění moderních dostupných technologií na využití gastroodpadu a jejich parametrů a možností uplatnění
- Výzkum využití gastroodpadu na výrobu „zelených“ chemikálií
- Testování efektivních podmínek pro zpracování BRO pomocí larev much Hermetia illucens